Wat te doen tegen inbrekers

Geplaatst door

Woninginbraken komen regelmatig voor en hebben een grote impact op slachtoffers. Daarom staat inbraak in Nederland hoog op de agenda bij de politie. Zij proberen samen met gemeenten en Openbare Ministeries de inbraakcijfers naar beneden te brengen. De politie hoopt door middel van het zichtbaar maken van in welke postcodegebieden er wordt ingebroken de kans op een woninginbraak te verkleinen. Maar welke maatregelen neem jij?

Wat kan jij doen tegen inbrekers

Inbrekers hanteren verschillende manieren om bij je binnen te komen. In de praktijk wil een inbreker binnen enkele minuten binnen en weer buiten zijn. Als dit niet lukt, dan kiezen ze vaak een ander huis. Wanneer je huis dus zo goed beveiligd is dat het voor een inbreker te lang duurt om binnen te komen, zul je zien dat ze voor een ander huis zullen kiezen. Om uw huis een stuk minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers, kunt u het beste een goed alarmsysteem in huis hebben. Ook kunt u bijvoorbeeld extra sloten of anti-inbraakstrips installeren. Daarnaast helpt goede tuinverlichting vaak ook.

Wat doet de politie tegen inbrekers

De politie is in heel Nederland actief bezig met verschillende anti-inbraakprojecten. Hierbij wordt samengewerkt met partners als de gemeente en Openbare Ministeries, maar ook buurtbewoners. Vaak hebben uw buren wel het een en ander gezien, dus hier kunt u altijd ook navragen. Verder wordt er bij het doen van onderzoek naar inbraken gekeken naar sporen als vingerafdrukken of sigaretten. Deze worden dan onderzocht en geanalyseerd op basis van DNA om zo de identiteit van de inbreker te kunnen achterhalen. In de uiterste gevallen maakt de politie gebruik van lokwoningen of het tappen van telefoongesprekken.