Waar moet je op letten bij een wapenkluis?

Geplaatst door

Wanneer je om welke reden dan ook een wapen in huis wil bewaren dan moet je goed opletten of je wel de regels volgt die hieraan verbonden zitten. Je mag niet zomaar een wapen op je nachtkastje leggen of in een kast bewaren. Hiervoor heb je een gecertificeerde wapenkluis nodig.

Wapenkluizen

Er zijn veel wapenkluizen op de markt maar niet elke kluis is geschikt voor het opbergen van wapens. Kluizen moet wel voldoen aan een aantal strenge eisen die beschreven staan in de ‘’wet wapens en munitie’’. Als je op zoek  bent naar een veilige wapenkluis let er dan op dat de kluis op zijn minst securitylevel 1 (S1) gecertificeerd is. Wilt u dat de wapens extra goed beveiligd zijn dan kun je ook nog kiezen voor een S2 wapenkluis. Deze kluizen licht brandwerend en bevatten een dubbele wand.

Regelgeving wapenkluizen

Er zijn niet hele duidelijke regels omschreven waar een wapenkluis aan moet voldoen. Wat bekend is, is dat de kluis gemaakt moet zijn voor wapens en dat je verplicht bent om wapens en munitie te scheiden van elkaar en dat een kluis onder de 200kg verankerd moet worden. De politie kan de plaats van de wapens 1 keer per jaar contoleren en eventueel afkeuren als het volgens hun niet veilig is.

Welke wapenkluis is geschikt?

Om een kluis te kiezen die geschikt is voor jouw situatie moet je op een paar dingen letten. Welke wapens wilt u opbergen? Daar moet je de kluis uiteraard op afstemmen. Moet er ook munitie in de kluis opgeborgen gaan worden? Zo ja, dan moet er een aparte munitiekluis komen of de wapenkluis moet een extra opberg vak bevatten. Ook is het handig als je de waarde van de inhoud bepaald en of je dit wil verzekeren ja of nee. Zo zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden maar er zijn altijd bedrijven die je bij deze aankoop kunnen ondersteunen en adviseren.