De bromfietsverzekering, wat moet je er allemaal over weten?

Geplaatst door

Zowel jong als oud kan er op een bepaald moment voor kiezen om een bromfietsverzekering af te sluiten. De bromfiets is sinds jaar en dag één van de meest populaire vervoersmiddelen die op de markt zijn terug te vinden. Dat is niet in het minst te wijten aan het feit dat ze voordelig is in aankoop en bovendien ook erg aangenaam is om mee te rijden. Net zoals de scooter en de motor geldt echter ook voor de bromfiets dat ze toebehoort aan de zogenaamde gemotoriseerde voertuigen. Dit betekent dat je rekening zal moeten houden met een verzekeringsplicht. Wat je op dit vlak nu precies moet weten en waar je rekening mee moet houden bij een passende verzekering afsluiten laten we je bijzonder graag ontdekken middels de onderstaande informatie.

Wat is een bromfietsverzekering?

Een bromfietsverzekering is zoals de naam ons reeds aangeeft aldus een verzekering die kan worden afgesloten voor het dekken van de schade aan een bromfiets. Voor dit type van gemotoriseerd voertuig geldt in de praktijk dat ze net als bijvoorbeeld een scooter of een brommer minstens WA moet zijn verzekerd. Dat betekent dat de schade die je mogelijks aan kan brengen aan derden altijd gedekt dient te zijn. Van zodra dat het geval is ben je eigenlijk in orde. Let wel, het spreekt voor zich dat het ook altijd mogelijk is om nog te kiezen voor een meer uitgebreide verzekering. Die keuze is echter aan jou, want bijvoorbeeld een allrisk brengt natuurlijk veel hogere kosten met zich mee.

Hoe kan je een bromfietsverzekering afsluiten?

Een bromfietsverzekering is af te sluiten in tal van verschillende vormen. Concreet betekent dit dat je voor jezelf uit zal moeten zien te maken aan welke dekkingen je daadwerkelijk behoeften hebt. Dat is niet alleen afhankelijk van de waarde van je bromfiets, maar ook van het gebruik. Heb jij een zeer dure bromfiets aangekocht die bovendien gloednieuw is? Dan is de kans groot dat je er niet voor zal kiezen om deze te laten verzekeren door middel van de WA-verzekering. Ben jij echter iemand die graag vooral zo goedkoop mogelijk zijn verzekering wenst af te sluiten? Dan is het een ander verhaal.

Een bromfietsverzekering afsluiten doe je bij voorkeur dus niet zonder eerst even bepaalde zaken voor jezelf op een rijtje te zetten. Voor menig aantal mensen geldt dat ze dat wel doen, maar dat leidt in de praktijk zelden tot het maken van een echt goede keuze. Voor een verzekering voor je bromfiets geldt in de praktijk verder wel dat je ervoor terecht kan bij een groot aantal verschillende verzekeraars. De populariteit van deze verzekering heeft er immers voor gezorgd dat elke verzekeraar ze wel in haar aanbod wenst op te nemen.

Waar moet je rekening mee houden bij een bromfietsverzekering afsluiten?

Ongeacht het type verzekering die je gaat afsluiten, er komt in de praktijk eigenlijk altijd behoorlijk wat bij kijken. De bromfietsverzekering vormt op dat vlak geen uitzondering. Je aandacht zal in de praktijk in ieder geval vrij specifiek uit moeten gaan naar enerzijds de dekkingen die worden aangeboden door jouw verzekering en anderzijds de kosten die ze met zich meebrengen. Hoe dan ook, zou jij ook graag een passende verzekering willen afsluiten voor jouw bromfiets? Dan is het zeker interessant om even de tips door te nemen die je hieronder terug kan vinden.

1.) Hoeveel premie kan je betalen voor je bromfietsverzekering?

Een belangrijke vraag die je aan jezelf moet stellen bij het afsluiten van een bromfietsverzekering heeft betrekking tot de hoogte van de premie die je moet betalen. Voor heel wat mensen geldt dat ze bijvoorbeeld het merendeel van hun spaargeld hebben moeten gebruiken om de gewenste bromfiets aan te kunnen kopen. Dat kan als gevolg hebben dat er nog maar weinig (tot eigenlijk zo goed als geen) budget meer beschikbaar is om nog een verzekering af te sluiten. Dat uiteraard goed wetende dat minstens een WA-verzekering afsluiten bij wet verplicht is.

Let op! Voor veel mensen kan het interessant zijn om te weten dat de premie van hun bromfietsverzekering niet noodzakelijkerwijs in één keer voor een volledig jaar dient te worden betaald. Het is dan ook perfect mogelijk om ervoor te kiezen om ze bijvoorbeeld maandelijks te betalen. Je moet er alleen rekening mee houden dat verzekeraars hier soms een bepaalde meerprijs voor in rekening brengen. Het is dus best mogelijk dat deze gesplitste verzekeringspremie jouw bromfietsverzekering wat duurder kan maken. Dit moet je dan ook zeker even goed bekijken.

2.) Welke dekkingen heb je met zekerheid nodig?

De dekkingen die worden aangeboden verschillen in de praktijk sterk afhankelijk van het type bromfietsverzekering die wordt afgesloten. Daarbij maken we een onderscheid tussen:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering;

Voor de WA-verzekering geldt dat ze de eenvoudigste verzekering is die voor bromfietsen op de markt verkrijgbaar is. Deze verzekering dekt dan ook in de praktijk enkel en alleen de schade in die wordt aangebracht tegenover derden. Wil je ook bepaalde schade dekken die wordt aangebracht aan je eigen bromfiets? In dat geval zal je moeten kiezen voor het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering. Hoe dan ook, het loont in de praktijk altijd de moeite om even grondig voor jezelf te bepalen welk type verzekering voor je bromfiets jij bij voorkeur wenst af te sluiten.

3.) Is de bromfietsverzekering de enige verzekering die je hebt?

Er bestaan eigenlijk best wel een aantal verschillende mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat je de premie van je bromfietsverzekering kan drukken. In eerste instantie geldt namelijk voor deze verzekering dat je een vergelijking kan uitvoeren tussen een aantal verschillende verzekeraars. Het verplichte karakter waar deze verzekering over beschikt zorgt er immers in de praktijk voor dat iedereen die een bromfiets in het Nederlandse verkeer wil brengen deze verplicht moet laten verzekeren. Even een vergelijking uitvoeren kan de premie dan ook op zich reeds vrij sterk drukken. Bovenstaande is echter niet alles. De kans is namelijk zeer groot dat de verzekering die je gaat afsluiten voor de bromfiets lang niet de enige is die je nodig hebt. Voor heel wat mensen geldt dan ook in de praktijk bijvoorbeeld dat men eveneens beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering en / of bijvoorbeeld over een inboedelverzekering. Wanneer dat zo is kan het interessant zijn om je verschillende verzekeringen in één enkel pakket of bundel op te laten nemen. Zo kan je een kwantumkorting claimen die in één klap al jouw verzekeringen een stuk voordeliger kan maken.